Często po przebudzeniu zastanawiamy się co zrobić na śniadanie, żeby było szybko, smacznie i zdrowo....
Oto moja propozycja - OMLET Francuski
Polubilam omlety na słodko i słono, gdy pojawily sie w mojej diecie.
Ze składników jakie mamy w lodówce, obojętne czy są to owoce, warzywa, ser, wędlina - możesz stworzyć pyszny duet smakowy.
Przedstawię Wam przepis, bardzo prosty na omlet, ktory jest puszysty i rozplywa sie w ustach.
Potrzebujemy :
3 małe / 2 duże jaja
1 łyżka mleka
sól, pieprz do smaku
1łyżka masła do smażenia
+ ulubione składniki warzywa / owoce
Przygotowanie :
Jajka wbij do miseczki i dokładnie wymieszaj, dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, gdy już będzie miało odpowiednią temperaturę wlej masę jajeczną.
Pamiętaj smaż cały czas na małym ogniu, gdy jajko zacznie się ścinać łopatką delikatnie przesuwaj masę tak aby nie przywierała do patelni.
W tym czasie przygotuj swoje ulubione składniki, np szynkę z serem, pomidora ze świeża bazylią, szpinak, rukole (pokrój w drobną kostkę / posiekaj).
Gdy omlet od spodu się zetnie, a na wierzchu będzie w połowie płynny na jedną stronę dodaj składniki.
Po paru chwilach złóż omleta na pół .
Smaż jeszcze kilka chwil by środek nie był surowy, a delikatny i puszysty.
Ściągnij omlet na talerz i udekoruj go ziołami, szczypiorkiem.
Jeśli wolisz wersję na słodko,przygotuj mase bez pieprzu ze szczypta soli, na gotowy omlet dodaj świeże owoce, dżem, bitą śmietanę.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz