Słodkie,czerwone i takie pyszne.
Lubìą je dzieci i dorośli.
Truskawki - owoc sezonowy,na który tyle z nas czeka caly rok.
Króluja w kuchni nie tylko na słodko, ale również w potrawach ostro- słonych.
Same w sobie smakują wysmienicie.
Dodatkowo mają wiele wartosci odżywczych i witamin.
Pomagaja obniżyc cholesterol, utrudniają wchlanianie tluszczy.
100g truskawek ma zaledwie 28kalorii(nie żałujcìe sobie), pobudzają prace jelit i przyspieszają przemiane materii, co oczywiście wspomaga odchudzanie, dodatkowko mają niski indeks glikemiczny więc jak najbardziej mogą je jeść cukrzycy.
Dziś naszła mnie ochota na coś słodkiego. Ale w szawce brak czekolady, cukierków,batoników,ciasteczek bo unikam kupowania łakoci. Ale...mam w lodówce jajka i truskawki, cukier i olej są wiec można upiec ciasto !
Po pierwsze bardzo proste, po drugie nie jes t pracochłonne, po trzecie przyyyszne.
Składniki :
4jajka
1 szklanka cukru/brązowego/cukru pudru
0.5 szklanki oleju
Kilka kropel aromatu - można pominąć (waniliowy,smietankowy,migdalowy)
1.5szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Wlewamy olej i odrobine aromatu. Mąke należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypujemy do masy i miksujemy aż będzie gładka (na średnich obrotach). Przelewamy do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki (dość gesto). Pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym na 180stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe.
Czekamy aż wystygnie i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz